Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2020 17:31 - Западни медии: Борисов е човек на задкулисни сделки и споразумения с олигарси
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 758 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Зад грубовата простонародност Борисов прикрива презрението си към демокрацията", пише авторитетното германско издание "Шпигел" в своя портрет на българския премиер.

Редица западни издания отразяват гражданското недоволство в България, което вече продължава над 100 дни. Според Агенция "Франс Прес" (АФП), протестиращите в България обвиняват правителството, че е зависимо от могъщи олигарси, че фаворизира определени хора и че праща прокуратурата срещу политическите си опоненти. "Това са най-сериозните обвинения срещу Борисов по време на близо 10-годишното му управление", пишат репортерите и цитират един от участниците в протеста - Владимир Василев: "Проблемът ни е в сбърканата представа за това кое е нормално. Толкова сме свикнали с корупцията, шуробаджанащината, разбитата улична настилка, дупките по пътищата, грозните сгради и раздрънканите автомобили, че приемаме за нещо нормално онова, което за средния европеец би било неприемливо."

Василев смята още, че демонстрациите са извели на улицата много нормални българи, които са разбрали, че не са сами в борбата си за повече морал, за интегритет и интелигентност в политиката. "Протестите тотално промениха положението на правителството: преди то притежаваше пълната власт, а сега е притиснато до стената и няма никаква легитимност," казва още Василев пред АФП.

Българите имат чувството, че демокрацията е само привидна

За стоте дни протести в България пише днес и авторитетното германско списание "Шпигел" под заглавие "Въстание срещу Батман". В статията от Ян Пул подробно се разказва за протестите, за исканията на демонстрантите, за България като една от най-корумпираните държави в ЕС, която е на последно място и по медийна свобода. "Хората имат чувството, че демокрацията е само привидност, че властите не са слуга на народа, а инструмент за потисничество – както при комунизма," пише авторът, който цитира и икономически данни за България.
По-нататък в статия в "Шпигел" четем: "Борисов е един от главните виновници за лошото положение. С малки прекъсвания той ръководи страната от 2009 година насам. Той не е разпален националист като Ярослав Качински в Полша, нито пък гръмогласен противник на либералната демокрация като Виктор Орбан в Унгария. Неговата консервативна партия ГЕРБ, подобно на ХДС, е уважаван член на ЕНП. Борисов е човек на задкулисните сделки, който се споразумява с олигарси, поставя под натиск противници и съратници, раздава важните постове на свои послушници и прикрива презрението си срещу демокрацията и човешките права зад една грубовата простонародност."

В системата на Борисов противниците не отиват зад решетките, тях просто ги сплашват

В статията става дума и за собственика на "Хиполенд" Мариан Колев и за инцидента със сина му по време на протестите. Авторът Ян Пул коментира: "В системата на Борисов противниците не отиват зад решетките, както в Турция - тях просто ги сплашват. Властите са инструмент за господство. И макар че накрая вътрешният министър се извини, Колев прие претърсването като предупреждение", отбелязва изданието. "Защото има случаи, в които се отнема имуществото на предприемачи, настроени критично към властта. Всички прокурори се подчиняват на Борисов. Подобни издевалества обикновено се съпътстват от кампании във верните на Борисов медии."

"Борисов е мъж с огромно его", пише "Шпигел", цитирайки бившия американски посланик в България Джон Байърли

В статията откриваме и няколко щриха към портрета на българския премиер: "Борисов е роден през 1959 година и е изучил политическия занаят по съветско време. През 70-те и 80-те години посещава Академията на Вътрешното министерство, бил е командир на взвод и е написал докторат в полицейското училище. След 1989 година основава охранителна фирма. Работи като бодигард на Симеон Сакскобургготски, тогавашния български премиер, който го прави секретар на Вътрешното министерство и генерал-лейтенант. Но Борисов иска повече и се кандидатира за кмет на София. Той е мъж с огромно его, както през 2006 година пише в една грама американският посланик. В своя веещ се кожен шлифер Борисов - с прякор "Батман" - се развява из града. На купони се фука с оръжието си, един глок. Твърди се дори, че е предлагал на журналисти пари за положителни статии. Подобно на руския президент Путин, той се снима гол над кръста и добре изваян. Говори се, че е имал редица афери. Борисов търси близост със силните в икономиката - например с Ахмед Доган, олигарха от турски произход, бивш сътрудник на Държавна сигурност, забогатял след промените от сделки с недвижими имоти."

Медиите на Пеевски практикуват безсрамна пропаганда за Борисов

Авторът на "Шпигел" добавя, че друг съюзник на Борисов е Делян Пеевски - "депутат от партията на Доган, който контролира цяла империя от фирми, а медиите му практикуват безсрамна пропаганда за Борисов." Към края на статията Ян Пол търси и някакво по-дълбоко обяснение на ситуацията в България: "За разлика от редица съседни страни, промяната в България от 1989 година не беше революция на недоволни граждани срещу комунистическата върхушка, а дворцов преврат. Една фракция в БКП тогава беше разбрала, че промените не могат да бъдат спрени и свали властелина Тодор Живков. След това  част от комунистическите елити просто продължиха нататък, осигуриха си най-добрите хапки от държавната икономика и се преоблякоха като демократи. Малцина на брой олигарски претендират за онова, което принадлежи на всички.

Авторът разказва за акцията на Христо Иванов край резиденцията на Доган и цитира бившия правосъден министър със скептични думи за отговора на Брюксел: "ЕС легитимира системата Борисов. Ние, българите, трябва сами да си напишем домашното." 



Гласувай:
9



1. apostapostoloff - Глуповати измишльотини
20.10.2020 19:30
ТОВА Е КОРУПЦИЯ, ДОКАЗАНА КОРУПЦИЯ

Точка първа:

За първи път във Франция бивш президент ще бъде изправен пред съда за корупция, като делото срещу Никола Саркози за афера, разкрита чрез телефонно подслушване, ще започне на 5 октомври, постанови съдът в Париж, предаде "Франс прес".

Точка втора:

В началото на август испанският крал Хуан Карлос I напусна Испания и се укри в Дубай след редица обвинения за финансови престъпления.

Това, не ще и дума, е истинска корупция. В България такава корупция. Нито ОЛАФ, нито Европол, нито Интерпол, които наблюдават България под лупа, не са установили и един случай на корупция!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Много интересно!
20.10.2020 21:07
1. apostapostoloff - Глуповати измишльотини

И ситурно смяташ, че насреща си имаш простаци, не можещи и да броят като тебе?

Знаеш ли какво ти липсва?
!7- тата ти книга, която да направи оценка на предните 16!
Жалко за похабената хартия! Това е единственото, което може да се напише в нея!
цитирай
3. iw69 - Апостоле,
21.10.2020 08:27
твоят кумир не е осъден за корупция и тежки злоупотреби с държавни (т.е. народни пари) само защото нямаме независима/свободна съдебна система, а не защото е чист.
Което и строителство да разровят и да разследват, напр. "Графа" в София (около 800 м. паваж за над 25 мил. лв.!?, при положение че километър нова магистрала в Германия струва близо наполувина) ще е достатъчно за присъда в една по-нормална държава.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822840
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16458
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031